Poedercoaten

Een van de belangrijkste factoren in een goed conserveringssysteem is het voorbehandelen van het oppervlak. Bij GAM Coating is gekozen voor een mechanische voorbehandeling in de vorm van stralen. Stralen is zijn diversiteiten ten opzichten van chemisch of fysisch voorbehandelen een milieu vriendelijke behandeling. Met het straalmiddel corund geven aan het straalmiddel nauwelijks in staat is te reageren met het substraat. In onze straalcabines van riante afmetingen worden producten handmatig met een corund straalmiddel ontdaan van hun specifieke verontreiniging en een bepaalde mate van oppervlakteruwheid mee te geven. Zeker bij het aanstralen van thermisch verzinkt staal, rvs en andere non ferro metalen is het gebruik van corund een vereiste. Door achterblijvend straalmiddel kan geen corrosie optreden. Frequentie gestuurde schroefcompressoren en vriesdrogers zorgen voor een constante hoeveelheid zeer schone perslucht bij een regelbare constante werkdruk. Het straalmiddel wordt gedoseerd aan de perslucht toegevoegd en continu door een scheidingsinstallatie ontdaan van stof en verontreiniging, goedgekeurde overdruk adembescherming, gevoed door gereinigde lucht en beschermde werkkleding zorgen voor een gezond werkklimaat.

  

Bij GAM Coating gebruiken wij EPS. Dit wordt in ons bedrijf gedaan via corona oplading. Corona laadt de poeder op door een hoogspanningsapparaat. Die zorgt ervoor dat de lucht geïoniseerd wordt, waardoor de poeder die erdoor gaat, opgeladen wordt. Omdat de te coaten objecten geaard zijn, trekken deze de poeder aan. Corona wordt het meest toegepast. Zo ook bij GAM Coating.

Een poedercoating is de na uitharding een gevormde organische deklaag, op het metaal, welke in poedervorm wordt opgebracht. Door warmte toe te voeren vloeit het poeder uit en vormt dan een gesloten laag. Je kunt de poeder op verschillende manieren aanbrengen. Bij GAM Coating gebruiken wij EPS, ofwel het Elektrostatisch Poeder Spuiten.

De objecten gaan daarna in een oven, die bij een temperatuur 200 graden het poeder doet smelten, vloeien en doorharden. Uiteindelijk wordt de laag hard bij afkoeling. Na enkele dagen wordt de definitieve eigenschappen bereikt. 

RAL
Zoals hierboven vermeld is het RAL-systeem het meest gangbare systeem voor het Poeder coaten. Ook in ons bedrijf.